• Juuls van Erp

Shoe Dog - Het verhaal van de oprichter van Nike | Review

Bijgewerkt: 2 okt 2019

De zakelijke memoires van de grootste sportschoenenmaker ter wereld, NIKE! Vergroot dit je management skills?
Als je het hebt over leiderschap en ondernemerschap. Als je meer wilt weten over het bedrijfsleven en het reilen en zeilen binnen een management tijdens start-up periode, lees dan Phil Knight's Shoe Dog.


Bill Gates en Warren Buffet zijn er unaniem over eens. Dit is hoe de weg naar succes eruit ziet! Er zijn maar weinig CEO's die zich zo kwetsbaar en eerlijk opstellen en de lezer zo'n unieke kijk laten zien in de start-up periode van wereld's grootste onderneming.


Wij vroegen ons daarom af:

Krijg je waar voor je geld! Vergroot het boek Shoe Dog daadwerkelijk jouw managementskills?

Door wie is het boek Shoe Dog geschreven


Shoe Dog is een autobiografie van de oprichter van Nike. Er is geen twijfel mogelijk dat Phil Knight de bron is van het boek.


Phil wil enerzijds met deze biografie de hele zaak opnieuw beleven. Anderzijds wil hij zijn ervaring met jou delen.


Hij wil mensen inspireren, troosten en misschien wel waarschuwen. Dat het pad van succes een is vol met ups en downs, lichte en donkere dagen, en dat succes niet vanzelf komt.


Waarover gaat het boek


Shoe Dog gaat over het ontstaan van Nike – uitgesproken als Naikie, zoals deze is beleefd door een van de grondleggers, Phil Knight.


Knight neemt je mee naar zijn jeugdjaren.


Toen hij jong was, wist Phil niet wat hij wilde worden. Hij was een gemiddelde hardloop atleet, maar zou nooit de top halen. Hij zocht naar een manier om toch betrokken te blijven bij deze sport.


Tijdens het volgen van een entrepreneur klas op Stanford, krijgt hij de opdracht om een ondernemersplan te maken.


De belangrijkste tip die hij daarbij krijgt is om te schrijven over iets waar je wat van af weet! Knight gaat zijn plan schrijven over zijn “crazy” idee. Dit betreft het idee om Japanse hardloopschoenen te gaan importeren.


Na een aantal omzwervingen in de wereld, leent vijftig dollar van zijn vader. Hij benadert zijn hardloopcoach Bill Bowerman en samen starten ze het bedrijf met één eenvoudige missie: hoogwaardige, goedkope hardloopschoenen uit Japan importeren.Knight geeft een inkijk in de start up periode van Nike. Het ontstaan van de naam. Het ontstaan van de 'swoosh'. Het merkteken van Nike. Misschien wel het meest herkenbare logo in de wereld.


Shoe Dog beschrijft het verhaal over de vele risico’s en tegenslagen. De keiharde onderlinge concurrentie en onvoorspelbare bankiers. Maar ook over de kansen en overwinningen.

Als we zouden mislukken, dan zou ik het zeker nog een keer proberen, omdat ik ondanks alles er enorm van genoot!

Het verhaal neemt je mee naar het moment van de eerste medewerkers. Hoe zij het merk en de cultuur creëerden. Hoe het hart en ziel van Nike is ontstaan.


Het verhaal over zijn partners over de hele wereld.


Maar ook zijn achtergrond. Het verhaal over zijn familie. Zijn ouders, vrouw en kinderen, en zijn liefde voor hardlopen en schoenen.


Wat vinden de lezers


Het merendeel van de lezers zijn zeer enthousiast over het boek. We lezen reacties als:

"Ook als je geen hardloper bent of een NIKE adept zoals ik, is dit een ontzettend leuk en interessant boek om te lezen" "Het boek geeft niet alleen een beeld van de oprichting en strubbelingen van het bedrijf NIKE, maar ook van de naoorlogse handelsrelaties tussen de VS en Japan"

" Het boek is goed geschreven"

" Het begin is even pittig, maar zodra het boek is aanbeland bij de oprichting van Nike is het nauwelijks weg te leggen: wat een visie, wat een risico's en wat een ondernemerschap! Absolute aanrader!"

" Het leest als een jongensboek. Inspirerend en integer. Ik las het in een adem uit".


De gematigde enthousiasteling hebben het met name over de moeilijkheidsgraad van het boek;

"Goede kwaliteit maar leest niet heel lekker weg"

"Het leest niet heel lekker weg"

"Pittig begin daarna leest het makkelijk weg"


Een enkeling vindt het gewoon geen goed boek. "Het boek is te eenvoudig geschreven en tevens meer vanuit een Amerikaans inzicht"


Wat is de prijs van het boek


De prijzen variëren en zijn afhankelijk van de taal (Engels of Nederlands) en type boek (e-book, paperback of hardcover)


Onderstaande prijzen betreffen dan ook indicatieve, vanaf, prijzen:

 • E-book van € 7,99

 • Paperback vanaf € 10

 • Hardcover vanaf € 17,50


De Engelse prijzen variëren van:

 • E-book van € 8,95

 • Paperback vanaf € 11,66

 • Hardcover vanaf € 25,99


Wat vinden wij van het boek Shoe Dog


De schrijver

*****

Wat ons als eerste opvalt is de stijl. Tijdens het lezen vraag je af of er een co-schrijver is geweest of iemand die de stijl heeft mede vormgegeven. Wij vermoeden dat J.R Moehringer een hand heeft gehad aan de mooie creatie van dit boek. Ook gezien het feit dat Knight, hem bedankt op het einde van zijn boek.


Het verhaal

*****

Knight laat op een verfrissende en eerlijke manier zien hoe zijn pad naar succes eruit heeft gezien.


Het boek beschrijft een bepaalde tijdsfase, maar wat ons betreft mag er ook een deel 2 en 3 komen over het vervolg van Nike.


Het verhaal pakt je en laat je niet meer los totdat het boek uit is!


Het verhaal boeit en inspireert. Is geen moment saai. Geschreven vanuit een bepaalde eerlijkheid met zo hier en daar een humoristische twist.


Kwaliteit

***** Inhoudelijk is het een goed boek. Ongeacht of een bedrijf wilt starten, een bedrijf wilt laten groeien, al dan niet een sportief type bent of een Nike fan. Dit is een bijzonder boek!


Hoewel het boek goed vertaald is, hebben wij de voorkeur aan de Engelse versie. Naar onze mening komt hierin de emotie van de schrijver net iets beter tot zijn recht.


De kwaliteit wordt ons inziens ook onderstreept door de reacties van Bill Gates en Warren Buffet. Hun commentaar dat maar weinig CEO's zich zo kwetsbaar en eerlijk durven opstellen, duidt er voor ons op dat de heren zich (deels) herkennen in het verhaal.


De Prijs

*****

Een prima boek voor een prima prijs! Als je een voorkeur hebt voor een goede autobiografie, dan vormt de prijs zeker geen belemmering.


Risico

*****

Verwaarloosbaar. Het betreft een eenmalige investering voor de aanschaf van het (luister)boek.


Conclusie: Vergroot dit boek je management skills?

*****


In het boek trek je een aantal belangrijke lessen die komen een aantal belangrijke lessen naar voren voor een (beginnende) ondernemer of manager.


Elke (beginnende) ondernemer of manager kan waardevolle lessen leren uit Phil Knight's ervaringen die hij deelt in zijn boek Shoe Dog.


Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

 • Ondernemer of ondernemen is niet iets wat je wilt zijn of doen. Je moet een niche en een passie hebben.

 • Weet wat je wilt! Doe het! Zeg het!

 • Als je echt iets wilt neerzetten zijn één of twee mensen niet genoeg. Je hebt een groep, gemotiveerde en betrouwbare mensen nodig om iets op te bouwen (zakelijk en privé).

 • Ondernemerschap gaat gepaard met lange dagen en donkere periodes

 • Houdt controle over je eigen bedrijf!

 • Ondernemen is risico’s nemen. Heb altijd een plan B. Vecht voor je zaak maar weet wanneer het genoeg is.

Is dit boek dan alleen geschikt voor iemand die een bedrijf wil gaan runnen of opzetten?

Nee, dit boek is voor iedereen die gewoon een geweldige autobiografie willen lezen.


Koop dan hier jouw exemplaar van Shoe Dog: Het verhaal van de oprichter van Nike!
131 keer bekeken

© 2019 by Review Link.nl

  • Instagram